Broedmachine

 Inleiding

Broedkast
Broedmachine in werking
Enkele jaren geleden kreeg ik problemen met mijn broedkippen waardoor ik besloten heb om zelf een broedmachine (ook incubator genoemd) te maken. Zoals jullie aan de foto’s zullen merken heb ik tegen de klok moeten werken en dit heeft ertoe geleid dat de kast vrij amateuristisch afgewerkt is. Gelieve hier rekening mee te houden wanneer jullie reageren op dit artikel :). Momenteel -enkele jaren later- werkt de broedmachine nog steeds uitstekend en heb ik er al tientallen kuikens mee kunnen uitbroeden. Ik ben echter aan het denken om een tweede en betere versie te maken waarin ik de negatieve punten van deze machine wil oplossen. Neem dus zeker mijn bedenkingen door voor je aan een dergelijk project begint en ga inspiratie opdoen op andere websites.

 

Basiswerking

Deze broedmachine is specifiek bedoeld om kippeneieren uit te broeden en hiervoor is een constante temperatuur van 37,8°C nodig die nooit boven de 40°C zou mogen gaan. De machine wordt verwarmd met een gewone 60W gloeilamp en de warmte wordt verspreid met een 12V ventilator die uit een computer komt. De luchtvochtigheid moet zo contant mogelijk tussen 45 en 50% gehouden worden tijdens de voorbroed en moet vlak voor het uitkomen naar 70% stijgen. De vochtigheid is bij te regelen door twee keer per dag water te verstuiven, door een luchtrozet aan de zijkant bij te regelen en door een kom water voor de luchtrozet te plaatsen. Op een hygrometer in de kast is de luchtvochtigheid af te lezen door een venster in de deur. Om gezonde kuikens te kweken moeten deze waarden zo constant mogelijke gehouden en moeten de eieren twee keer per dag gedraaid worden. Indien alles goed gaat komen de kuikens na 21 dagen uit hune ei.

Broedkast uitkomst

Uitkomst kuikens

 

Kast

De opbouw van de kast spreekt grotendeels voor zich wanneer je de foto’s bestudeerd. De kast is onderaan voorzien van een rozet die ik zelf uit hout gemaakt heb omdat ik geen tijd had om een degelijk metalen model te zoeken. De kast is voorzien van onderzetters om te voorkomen dat de onderkant beschimmeld na het morsen van water.

De verdiepingen zijn gemaakt met metalen roosters waarvan de gaten eigenlijk te groot zijn voor de poten van pasgeboren kuikens. De bodem is echter voorzien van antislip om spreidpootjes te voorkomen. Dit komt voor bij te gladde bodems waar de pasgeboren kuikens op uitschuiven en leverd kuikens op die aanvankelijk niet kunnen lopen, die op hun achterkant zitten en waarvan de pootjes in een V-vorm staan. Als dit toch voorkomt is dit op te lossen door de pootjes samen te binden met een stuk koord.

Het deurtje is een houten frame waarvan de binennkant met een wipzaag uitgezaagd werd. Vervolgens heb ik een uitsparing uitgefreest om het raam in te monteren en het glas met silicone gemonteerd.

 

Electriciteit

De kast wordt warm gehouden door een gloeilamp die door het contact van een thermostaat bestuurd wordt. Een gewone huisthermostaat heeft een te laag bereik en voldoet niet. Ik raad een Velleman VM148 thermostaat aan die in de kast ingebouwd kan worden en die tot op 0,5°C nauwkeurig geregeld kan worden. De thermostaat die ik gebruikt heb is momenteel waarschijnlijk niet meer te vinden. De thermostaat is voorzien van een meetprobe waarvan het uiteinde in de kast ter hoogte van de eieren dient te komen. Denk er aan dat het meetresultaat niet exact nauwkeurig is en eik het resultaat voor gebruik.

Om de warmte te verdelen heb ik een 12V ventilator uit een oude PC met een transformator aangesloten en voorzien van een rooster aan de kant waar de kuikens uitkomen. Ik ben echter al kleine 230V ventilatoren tegengekomen die geen transformator vereisen.

Tenslotte heb ik de kast voorzien van een kleine elektriciteitskast met een 30mA differentieelschakelaar en 2A automaat voor de veiligheid.

Broedkast elektrisch schema

Broedkast elektrisch schema

 

 

Bedenkingen

  • Denk steeds aan brandveiligheid bij het opbouwen van de machine!!
  • De broed is al tweemaal mislukt door een gesprongen lamp. Ik vermoed dat de gloeilampen sneller stuk gaan door de hoge luchtvochtigheid en doordat ze vaak aan- en uitgeschakeld wordt. Telkens was de temperatuur al te sterk gedaald toen ik het opmerkte en was het kwaad dus al geschied. Overweeg zeker om twee parallelle gloeilampen te voorzien en kijk regelmatig na of ze beiden nog functioneren.
  • De lucht in de machine wordt aangezogen door gaten rond de ventilator, gaat langs de lamp en wordt weer naar beneden gestuurd door de ventilator zelf. Ik vermoed dat de warmteverdeling beter zal zijn wanneer de lucht langs een valse achterwand verplicht wordt om de volledige ruimte rond te gaan. Bovendien zal de lucht dan ook langs het kommetje water onderaan moeten gaan waardoor dit water kans heeft om te verdampen.
  • Mijn broedmachine is  vrij hoog omdat ik een verdieping voorzien had om de capaciteit tot 18 eieren uit te breiden. Dit bleek niet te werken aangezien de warmte niet gelijk verdeeld werd en de sensor enkel de temperatuur op de onderste verdieping mat. Op de bovenverdieping heb ik temperaturen gemeten van 60°C! Dit systeem had mogelijk wel gewekt met een valse achterwand voor de circulatie.
Broedkast ventilatie

Slechte (L) en goede (R) ventilatie en warmteverdeling

 

  • Mijn thermostaat is niet echt precies en ik heb het vermogen van de gloeilamp op goed geluk gekozen. Het eindresultaat is er, maar denk er aan dat dit beter kan.
  • De kabel met de temperatuursensor wordt best centraal en ter hoogte van de eieren geplaatst op een houder. Ik zit met een opgerolde kabel die manipuleerbaar is maar in de weg hangt. Een houder die het uiteinde op de beste plaats positioneerd was beter geweest.
  • Voorzie de plank waar de eiren op komen van antislip om spreidpootjes te voorkomen maar probeer de luchtcirculatie toch te behouden.
  • Denk er aan dat het volumme van de kast het energieverbruik zal bepalen.
  • Laat her deurtje naar opzij opengaan. Mijn deurtje gaat naar boven open wat vrij lastig is.
  • Dit artikel gaat enkel over de opbouw van de machine zelf. Voor je met het kweken van kuikens begint lees je best zo veel mogelijk op gespecialiseerde websites om te voorkomen dat je gehandicapte kuikens kweekt. Denk bijvoorbeeld even na wat je gaat doen nadat de kuikens geboren zijn. Ikzelf zet ze enkele weken in een grote plastic bak onder een infraroodlamp en geef ze fijngemaken mais en water voor ik ze buiten laat.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>