Freestafel

Inleiding

Foto van de ingewerkte freestafel

Het resultaat: de freesmachine in de tafel gemonteerd.

In dit artikel zal ik beschrijven hoe ik een bovenfrees in een kastje verwerkt heb en zodoende omgevormd heb tot een low-budget freestafel. Het verloop is vrij eenvoudig maar het artikel gaat uiteraard specifiek over de materialen die ik ter beschikking had.

Als basis ben ik begonnen met een voormalig keukenkastje met een dik en mooi glad tablet dat ik ter beschikking had en dat qua afmetingen aan mijn wensen voldeed. Het enige nadeel was dat het vlak uit vezelplaat vervaardigd was waardoor het vanbinnen meegeeft. Hiervoor heb ik een zeer goede oplossing gevonden (volgt later). Voor wie geen geschikt kastje ter beschikking heeft stel ik een bezoek aan de kringloopwinkel voor of dat je bij familie en vrienden eens rondvraagt.

 

Opbouw

Ik ben begonnen met een uitsparing voor de frees te voorzien door de frees eenvoudigweg op de gewenste plaats te plaatsen en af te tekenen. Ik heb de frees een beetje naar achteren gepositioneerd om vooraan genoeg plaats te behouden maar toch met een kader en dergelijke rond te kunnen. Vervolgens heb ik met een dikke boor helemaal rond geboord en dan met een vijl en een multi-machine alles bijgewerkt. Een andere opties zou uitsnijden met een wipzaag (figuurzaag) en bijwerken met een vijl of met een beitel geweest zijn.

Uitsparing freesmaching

De uitsparing waar de frees in gemonteerd zal worden.

 

Het machientje moest uiteindelijk met twee metalen staven worden vastgehouden die door het metalen vlak van het freesmachientje zitten en die in vier groeven in het tablet ingewerkt zijn. De staven dienen normaal voor het monteren van de geleider en worden dus met de bovenfrees meegeleverd. Ik heb de aftekeningen hiervoor weer gemaakt door de frees op de gewenste positie te houden en vervolgens heb ik gedaan met behulp van een multi-machine en begeleiding van een houten lat de groeven uitgesnededen. Vervolgens heb ik de groeven een vijftal millimeter uitgekapt en vervolgens bijgewerkt tot het metalen vlak van het freesmachientje gelijk met het tablet kwam te liggen. Dit deel was zowat het moeilijkere deel van dit project en vergde veel precisiewerk. Persoonlijk vond ik het een handige en tijdbesparende werkmethode om de frees in het gat en met de staven op het vlak te laten rusten en de afstand te meten.

Frees en uitsparing

De bovenfrees moet exact passen en op de juiste diepte liggen.

 

Toen de machine paste en gelijk lag met het tablet was ik in principe klaar. De zwaartekracht hield de frees op zijn plaats en indien nodig was deze eenvoudig uit de tafel te halen. Ik heb echter besloten om de staven nog te verankeren om het instellen waarbij kracht langs de onderkant gezet wordt te vereenvoudigen. Hiervoor heb 4 U-vormige haken met schroefdraad aan de uiteinden gebruikt die door gaten naast de staven steken en aan de onderkant vastgemaakt zijn met een vleugelmoeren en rondelen. Indien de rondelen overlappen kan je er een stuk afzagen. Een andere optie was ijzerdraad geweest. De bevestiging zit best zo dicht mogelijk tegen de freesmachine maar ik raad je aan om toch een 15-tal mm afstand te behouden. Ikzelf had dit aanvankelijk niet gedaan en heb de klem vlak tegen de machine geplaatst waardoor het zwakke hout uiteindelijk afbrak.

 

Conclusie

Deze opstelling heeft zeker al zijn nut bewezen! Ik kan de frees bovendien eenvoudig uit zijn tafel halen als ik hem weer als een gewone bovenfrees wil gebruiken. Extra foto’s volgen later. Het is mogelijk dat ik dit artikkel later nog uitbreid want ik heb reeds plannen gemaakt om een instelbare geleiding te voorzien.

 1. Heb pas een frees gekocht en vind jouw idee zeer goed en om te beginnen niet te duur.
  mijn vraag is waar kan ik meer informatie over hierover krijgen en foto’s zien.
  Vr.gr. cor

 2. Als je meer info of foto’s wil kan ik er altijd bijmaken voor jouw.
  Dus als je specifieke foto’s of vragen heb mag je altijd een bericht posten met je vraag, dan post ik zo spoedig mogelijk meer uitleg of foto’s.

  Bedankt voor uw interesse.

 3. Dit is zeker het best te maken uit multiplex?

 4. Administrator

  inderdaad, of dergelijk materiaal dat je niet samendrukt bij het vastdraaien van de machine.
  Ik had hier op voorhand niet aan gedacht en gebruikte spanderplaat. Nu span ik soms te hard aan waardoor mijn machine onder de tafel komt te hangen.
  Het enige voordeel voor moest het niet anders kunnen dan met spaanderplaat, is dat je de groeven enkele millimeters minder diep maakt en de bouten aandraait tot het machine goed gelijk komt te zitten(maar dit is niet aan te raden, als de gleuven van de eerste keer goed zijn heb je later geen last meer met je machine van hoogte te hangen).

  Moest je per ongeluk de groef te diep maken kun je steeds fineer gebruiken om millimeters weg te werken.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>