Grote hout passer (Fotoreportage)

Grote Hout passer= Simpel, makkelijk in gebruik, handig fijn te regelen, makkelijk te maken, …

Hout passer

De passer is opgebouwd uit schroefdraad, 1 blokje met een schroef(nagel) en 1 blokje met een potlood dat door 2 bouten op zijn plaats gehouden wordt.

Hoe langer de schroefdraad is hoe groter da cirkels kunnen gemaakt worden.
Als de schroefdraad niet lang genoeg is en je wilt een grotere cirkel maken kan je eventueel het blokje met de schroef vervangen door een langer stuk dat het totaal groter word. (dan kunt u enkel cirkels maken met een straal die langer is dan het blokje aangezien je het blokje met het potlood niet verder kunt draaien als waar de schroefdraad verdwijnt in het blokje)

DSCN1177 DSCN1180

Mijn voorkeur is om een schroef te gebruiken. Deze kan je uit of in draaien naargelang je werkstuk mag beschadigt worden door de punt, bij grote cirkels is het handiger om de punt dieper in het hout de duwen (nadeel is grotere schaden door de grotere punt die zijn eigen dieper trekt door de schroefdraad).

Een nagel is handig omdat hij zicht niet dieper schroeft tijdens het draaien het nadeel is dat hij niet (moeilijk) regelbaar is qua diepte voor meer of minder grip

DSCN1183

Het blokje is voorzien met een gat voor de schroefdraad + voor het potlood. Om het potlood te kunnen opspannen met de bouten is er een V gleuf voorzien naar het gat van het potlood. zo drukt het hout samen en hout hij het potlood op zijn plaats.

DSCN1181Maak de V niet te groot  zo kan het blokje splijten (zie foto). Dit kan voorkomen worden door een kleinere V uit te zagen, door het blokje groter te maken of door achteraan het blokje een ijzerdraad krachtig op te spannen dat het splijten tegen houd (werk de draad lichtjes in het hout en draai de draad niet onderaan op. zo vermeid je krassen van de scherpe punten).

 

DSCN1182Da bouten hebben als voordeel dat je met kleine draaitjes het potloodpunt tot kleine millimeters kunt bij regelen.
Het nadeel is dat je soms lang moet draaien om het juist te stellen.

 

 

Geschreven door Dries Van Gucht
Vragen of ideeën voor verbetering? dvg.wood@gmail.com

 

 

 

 

 

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>