Wetsteenbakje

Inleiding

Een wetsteenbakje is zeer handig om je beitels te wetten! Wetten is een methode om je beitels na het bewerken met de slijpschijf braamvrij te krijgen met behulp van een (wet)steen en olie. Als je je wetsteen zonder meer op je werktafel zou leggen begint deze tijdens het werk heen en weer te schuiven, verlies je olie en loop je het risico dat de wetsteen valt en onherroepelijk stuk is. Deze laatste reden maakt ook dat het niet onbelangrijk is dat de wetsteen veilig opgeborgen wordt. Vandaar het idee om deze steen in een eenvoudig te maken bakje te leggen.

In dit voorbeeld zullen we een bakje maken dat voorzien is van nageltjes die in een houten werkbank vastgepind kunnen worden. Als alternatief zou je dit ook met dor schuurpapier kunnen verwezenlijken.

Benodigdheden (materiaal)

  • Twee blokken beuk, els , … van ongeveer 240 op 120 op 25mm (ruw) of 1 lange lat van 450 op 120 op 25mm (ruw), afhankelijk van hoe groot je wetsteen is.
  • 1 scharnier + bevestigingsschroeven.
  • 4 kleine spijkertjes.
  • 1 wetsteen.

Benodigdheden (gereedschap)

  • Beitel / hamer(houten hamer + ijzeren hamer).
  • Zaag (machine of handmatig).
  • Eventueel boormachine (voor het voorboren).
  • Schroevendraaier.

En nu het echte werk

Tekening wetsteenbakje

Tekening wetsteenbakje

Van de twee blokken hout zullen we de twee delen van het bakje maken. Indien je hiervoor één stuk hout voorzien had behoud je dit voorlopig beter als één geheel zodat het eenvoudiger in te spannen is. In dit geval kan je een lijn aftekenen waar je het stuk later in twee zal zagen. Hou hierbij in het achterhoofd dat je hiervoor een minimum aan plaats nodig hebt en dat er voldoende afstand met de uitsparingen moet blijven.

Vervolgens kunnen we beginnen met aftekenen van de plaats waar de uitsparing moet komen. Plaats de wetsteen op de plaats waar hij moet komen en teken af met aan elke kant 1 à  3 mm speling.

Als het aftekenwerk gedaan is kan je de uitsparing beginnen uitkappen. We gaan er van uit dat je dit manueel doet, maar dit kan ook machinaal indien je geschikt materiaal ter beschikking hebt. Voor het manueel kappen kan je een keuze maken uit de volgende twee mogelijkheden. In beide gevallen moet de uitsparing zodanig diep worden dat de wetsteen er voor de helft in past.

Optie1: Volledig manueel

Kap de uitsparing in het bodemdeel uit met een techniek naar keuzen. Ikzelf heb voor zogenaamde muizenstappen gekozen waarbij ik telkens kleine stukjes hout wegkapte. Kap in de diepte en stop enkele millimeters voor je op de juiste diepte zit. Vervolgens kan je beginnen met de bodem recht en glad te schrapen (zuiverschrapen) waarbij je eventueel gebruik kan maken van een blok hout dat je als geleider gebruikt.

Vervolgens kan je de uitsparing afwerken door de zijkanten op de lijn af te kappen.

Optie2: Boren en manueel kappen

De tweede methode is gelijkaardig aan de eerste, maar in dit geval boor je in het hout tot enkele millimeters voor de gewenste diepte. Vervolgens kan je zuiverschrapen en de zijkanten uitkappen zoals in optie 1 beschreven staat.

Voor het deksel van het bakje gebruik je dezelfde methode. Leg de wetsteen in het bodemdeel en meet hoe ver deze uit de uitsparing steekt. De uitsparing in het tweede deel moet deze afstand plus 3 à  4 mm bedragen.

Verder afwerken

Als je 1 het hout als één deel behouden had is dit het moment om de twee delen te verzagen.

Neem nu je scharnier erbij en teken het af op het hout. Bevestig het zodanig dat de twee delen van het bakje mooi op elkaar passen. Indien je het scharnier met grote schroeven wil bevestigen is het aan te raden dat je de gaten eerst voorboord om te voorkomen dat het hout splijt.

Schuur alle kanten van het bakje af zodat alle hoeken en randen weg zijn. Haal de steen hierbij zeker uit het bakje!

Als je tevreden bent met het resltaat kan je het hout met lijnolie afwerken. Leg een voldoende dikke laag op de plaats waar de steen komt. Als het bakje droog is kan je op een paar mm van de kanten een nageltje in de vier hoeken van het bodemdeel kloppen. Laat de nageltjes ongeveer 2 mm uitsteken. Deze kunnen gebruikt worden om het bakje tijdens de bewerking in je houten werktafel vast te pinnen.

Tot slot

Je hebt nu een handig wetsteenbakje. Indien je nog opmerkingen, tips of vragen hebt kan je op deze pagina een reactie achterlaten. Aarzel ook niet om te zeggen hoe je resultaat was en welke delen van de tekst bijgeschaafd moeten worden.

Leave a Comment


NOTE - You can use these HTML tags and attributes:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>